Uratarina

Kolmannen polven carruslainen

Kolmannen polven carruslainen

Carrus Deltan palveluksessa jo yli 30 vuotta viihtynyt Henri Toukonen työskentelee lasitustöiden parissa. Työnkuvaan sisältyy muun muassa lasien asennusta ja pohjustamista, viimeistelykittausta sekä peitelistojen asennusta.

Toukosen koko varsinainen työura on tehty Carrus Deltalla. Ammattikouluaikoinaan Toukonen työskenteli ilta-, viikonloppu- ja kesätöissä kolmessa eri yrityksessä, joista kaikki sattuivat olemaan Carrus Deltan alihankkijoita. Lopulta Toukonen päätyi Carrus Deltan palkkalistoille, kun hänen äitinsä soitti ja kertoi, että pojalle on hommattu töitä. Aivan sattuman kauppaa tarjottu työ ei ollut, sillä Toukosen isä toimi Carrus Deltalla maalarina, isoäiti siivoojana ja olipa tehtaalla ollut aiemmin töissä myös kaksi Toukosen enoa.

– Kun komennus töihin tuli, meni nuoren miehen kesälomasuunnitelmat aika lailla uusiksi. Silloin se tietysti harmitti kovastikin, mutta näin jälkikäteen ajateltuna sehän oli todella hyvä puhelu. Ei ole juuri tarvinnut suunnitella urakuvioita sen jälkeen. Ja onhan myös oma poikani työskennellyt Carrus Deltalla, Toukonen naurahtaa.

”Sopivan haastavaa, tarkkuutta vaativaa työtä”

Toukonen on saanut tehdä monenlaisia töitä Carrus Deltalla ennen kuin päätyi nykyisiin hommiinsa. Hän aloitti kiinteistöhuollon puolella, mistä siirtyi huoltoluukkujen ja lieveluukkujen koonti- ja asennustöiden pariin. Tehtyjen töiden joukossa on lisäksi jonkin verran putkitöitä, metallitöitä, lasikuituosien asennusta ja askelmallistojen asennusta. 

Toukosella on kone- ja metallialan koulutus, mutta varsinaisen ammattiosaamisensa hän on hankkinut töitä tekemällä. Toukonen on kiitollinen, että on päässyt kokeilemaan Carrus Deltalla kaikenlaisia työtehtäviä. Nykyisiä lasitustöitä hän tekee pääasiassa yksin, kevenninlaitteita apunaan käyttäen. Työnsä hän kokee mieleiseksi. 

– Työssäni on useita hyviä puolia. Voin laittaa kuulokkeet päähän ja uppoutua omiin ajatuksiini samalla kun työskentelen. Pidän myös siitä, että työ on sopivan haastavaa ja vaatii tarkkuutta, sillä käsiteltävät lasielementit ovat isoja ja kaikki tehty työ jää näkyville. Kun työn tekee huolellisesti keskittyen, voi lopussa olla ylpeä panoksestaan – ja monesti tulee kavereillekin kehaistua, jos liikenteessä tulee vastaan Carrus Deltalla valmistettu auto. Se on ehdottomasti tämän työn suola, Toukonen toteaa.

”Carrus Deltalla tehdään paljon ja saadaan paljon myös aikaan”

Toukonen kuvailee Carrus Deltaa työpaikkana, jossa on hyvä ja osaava porukka, rento ja joustava yleistunnelma, ahkera ja aikaansaava ote sekä korkea työmoraali. Carrus Deltalla tehdään paljon ja saadaan paljon myös aikaan. 

Vapaa-ajallaan Toukonen harrastaa nuoren tsekinpaimenkoiransa kanssa palveluskoiralajeja, joissa hän sekä osallistuu koulutukseen että kouluttaa muita. Osa ajasta kuluu myös vapaaehtoisena kadonneiden etsinnöissä ja uusien etsijöiden kouluttamisessa. Ehtiipä Toukonen myös harrastamaan maantie- ja maastopyöräilyä ja hiihtoa sekä toimimaan aktiivina kuntapolitiikassa. Monipuoliset harrasteet rentouttavat ja tukevat osaltaan myös työkunnossa pysymistä.

– Tällä hetkellä ei ole työn suhteen muita tulevaisuudensuunnitelmia kuin pysytellä nykyisissä, hyviksi havaituissa työtehtävissä ja pitää ammattitaitoa ja hyvää yleiskuntoa yllä, sillä työssäni on jonkin verran myös fyysistä rasitusta. Olen luonteeltani kuitenkin optimisti ja uskon, että ihminen pystyy melkein mihin tahansa – eli jos huomaan, että keho ei jonain päivänä enää palaudukaan nykyisestä rasituksesta, opettelen uuden työtehtävän. Carrus Deltalla sekin onnistuu varmasti, Toukonen pohtii.