Uratarina

Autosiivous vaatii tarkkuutta ja kykyä kommunikoida

Autosiivous vaatii tarkkuutta ja kykyä kommunikoida

Toistakymmentä vuotta siivoojana eri yrityksessä työskennellyt Tarja Herola aloitti Carrus Deltalla autosiivoojana kevätkesällä 2023. Vuosien mittaan on tullut tehtyä kaikenlaista muutakin – Herola on ehtinyt toimia muun muassa perhepäivähoitajana ja suntiona. Lopulta tie vei uutteran moniosaajan uuteen työympäristöön Carrus Deltalle, jossa moni asia on toisin kuin aiemmissa työpaikoissa.

”Toimeliaalle löytyy töitä”

Herola on siivonnut uransa aikana muun muassa elintarvikeliikkeitä, toimistoja ja liikekiinteistöjä, teollisuuden ja sote-alan tiloja sekä yksityisiä koteja. Nykyinen työ autosiivojana eroaa merkittävästi kaikista aiemmista.

– Siivousalalla on yleistä, että työvuoro kestää juuri niin kauan kuin työtä riittää. Useimmiten se tarkoittaa työajan ylittymistä. Carrus Deltalla yllätyin siitä, että työ alkaa ja loppuu tiettynä aikana, minkä lisäksi tunteja voi halutessaan tehdä monesti jopa sisään, Herola kertoo.

Herola päätyi Carrus Deltan palvelukseen siskonsa vinkistä. Herola oli aikeissa muuttaa Salosta Kyröön, kunnes kuuli, että Liedossa – Herolan vanhassa kotikaupungissa – olisi tarjolla kiinnostavalta vaikuttava siivoojan työ linja-autojen koreja valmistavalla Carrus Deltan tehtaalla.

Herola kuvailee työtään mielekkääksi ja sopivan haastavaksi. Työ vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja maalaisjärkeä sekä kykyä kommunikoida työkavereiden kanssa, jotta osaa olla siivoamassa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Herola tekee varsinaisen työnsä yksin, mutta tehtaalla tulee voida tehdä tiivistä yhteistyötä etenkin matottajien ja koeajajien kanssa. Niin väli- kuin loppusiivouksienkin aikana Herola käy läpi auton jokaisen sopen, mistä on hyötyä erityisesti lopputarkastajille. Valmiista autosta ei saa löytyä virheen virhettä, joten tarkoille lisäsilmäpareille on aina käyttöä.

– Pidän yksin työskentelystä. Kun tekee työnsä kokonaan itse, tietää koko ajan missä mennään. Työn varsinainen suola on siltikin työkaverit, riittävä vapaus työskentelyn suhteen sekä se, että oma kädenjälki näkyy lopputuloksessa. Arvostan lisäksi sitä, että esihenkilöt ovat aina tavoitettavissa ja ettei tarvitse olla hetkeäkään toimettomana – tehtaalta löytyy jos jonkinlaista puuhaa myös varsinaisen leipälajini ulkopuolelta. Olenkin häärännyt esimerkiksi verhoomossa ja sähköpajalla ja lähitulevaisuudessa opettelen ehkä bussin kylkien kittausta. Toimeliaalle löytyy töitä, Herola kiteyttää.

”Mielekästä ja selkeää”

Toimeliaaksi ja eläväiseksi itseään kuvailevan Herolan vapaa-aika kuluu puolison sekä tämän lasten kanssa erinäisten aktiiviteettien parissa. Herola käy mieluusti myös lenkeillä koiransa kanssa ja hoitamassa hevosia talleilla. Hän arvostaa työpaikallaan sitä, että hän saa halutessaan kokeilla kaikkea mahdollista. Kiitosta saa myös se, että Carrus Deltalla on panostettu työntekijöiden hyvinvointiin: tehtaalla on oma ruokala, minkä lisäksi työpaikalla on mahdollista käydä terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla.

– Työskentely Carrus Deltalla on kaikin puolin mielekästä ja selkeää. Pääsee työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa, ja apua ja tukea saa aina kun tarvitsee. Ihmisten moninaisuus ja monipuolisuus on ehdottomasti Carrus Deltan rikkaus – täällä on niin kovaksi keitettyjä konkareita kuin uransa alkutaipaleella tepastelevia tekijöitäkin. Kaikki voivat oppia toisiltaan ja porukkaa yhdistää ahkeruus ja tekemisen ilo, Herola summaa.